Advocaat. Andernemer. Fiscalist.

Kristof Spagnoli

Kristof Spagnoli heeft een ruime ervaring als advocaat, fiscalist, ondernemer, bestuurder en ontwikkelaar. Zijn cliënten zijn zijn ‘partners’, die hij niet alleen met juridische en fiscale kennis bijstaat, maar waarvoor hij tevens klankbord en gesprekspartner in strategische, bedrijfseconomische en andere beleidskwesties is.

Kristof is licentiaat in de Rechten (FNDP Namur en KUL Leuven, cum laude) sinds 1994. In 1995 voltooide hij de opleiding in de Fiscale Wetenschappen aan de Fiscale Hogeschool Brussel (magna cum laude, valedictorian). Hij is een ondernemer-advocaat.

Van 1994 tot 2017 was Kristof lid van de balie van Antwerpen, eerst als advocaat (1994-1997) en advocaat-vennoot (1997-2006) van een gereputeerd fiscaal nichekantoor (Dauginet), vervolgens van 2006 tot 2017 als advocaat-vennoot van het grootste onafhankelijke advocatenkantoor van België (Eubelius). Daarnaast doceerde hij achtereenvolgens aan de KUL Leuven, de KHL Leuven en de UCLL Leuven.

Kristof trad geregeld op als spreker op juridische seminaries in binnen- en buitenland en schreef met grote regelmaat fiscaal-wetenschappelijke bijdragen en twee boeken. Hij was jarenlang lid van de kernredactie van het Tijdschrift voor Fiscaal Recht (Uitgeverij Larcier) en nog steeds van het fiscale nieuwsmagazine Fiscale Actualiteit (Uitgeverij Kluwer). Hij was tevens lid en bestuurder van verscheidene fiscaalwetenschappelijke verenigingen. In 2013-2014 maakte Kristof deel uit van Ministeriële Werkgroep voor de Vereenvoudiging van de Fiscaliteit.

Kristof Spagnoli

In 2017 maakte Kristof de overstap naar de bedrijfswereld, eerst als CEO van verschillende bedrijven in de groep van de referentie-aandeelhouders van het beursgenoteerde Xior Student Housing, vervolgens als projectontwikkelaar van voornamelijk hotelvastgoed en CEO, bestuurder en crisismanager van enkele ondernemingen.

In 2020 keerde hij terug naar Limburg en naar de advocatuur om samen met Michaël Warson, Annemie Peeters en Tom Renckens een innovatieve vorm van advocatuur in de wereld te zetten, gebaseerd op het efficiënt bemiddelend oplossen en voorkomen van conflicten enerzijds en het leveren van bijstand en begeleiding die verder gaat dan die van de klassieke advocaat, zelfs verder gaat dan die van de zogenaamde trusted advisor, anderzijds. Van aanzet, idee en concept tot uitvoering en opvolging beoogt dit concept de onderneming en de ondernemer bij te staan als een partner, als een mede-ondernemer. Transparant en voorspelbaar in kostprijs, maximale inzet van juridische kennis maar vooral ook van netwerk, ervaring en vaardigheden en (vanuit eigen ervaringen) bewust van het soms onvoldane gevoel waarmee de ondernemer achterblijft wanneer de diensten van zijn raadgevers niet direct toepasbaar zijn of niet voldoende ontzorgen, of het facturatiemodel niet in verhouding staat met de toegevoegde waarde die de cliënt ervaart.

Met een gezond kritische en creatieve mindset, juridisch, economische en fiscale deskundigheid maar tegelijk ook de kennis van de beperkingen aan het eigen kunnen, 

decennia ervaring met bedrijven, ondernemers, instellingen, overheden en staatslieden uit alle geledingen van het economische en politieke leven,

stelt hij zijn diensten ter beschikking aan een beperkte schare van ondernemers en

ondernemingen waarbij een wederzijdse toegevoegde waarde centraal staat in het cliënten-acceptatiebeleid. Kristof helpt in het bijzonder graag jonge ondernemers (start-ups, scale-ups) en gevestigde ondernemingen die voor belangrijke evoluties in hun bestaan staan (groei, overnames, maar zeker ook het overwinnen van moeilijkheden) verder. Na een carrière van 23 jaar als fiscaal litige-specialist, focust Kristof in deze context nog enkel op het zoeken naar bemiddelde oplossingen en de bijstand aan strafpleiters wat betreft de fiscale aspecten van fiscale strafzaken.

Kristof maakte en maakt deel uit van raden van bestuur, adviesraden en steering committees.

Enkele highlights uit Kristof’s transactionele praktijk: Besix management buy out; verkoop ADB door Siemens aan Montagu en later door Montagu aan PAI Partners; verkoop Massive Media aan Meetic; bijstand aan Bevco in de fusie AB Inbev-SABMiller; IPO en kapitaalverhoging Xior Student Housing; integratie Telegraaf Media Groep in Mediahuis; etc. Uit de geschillenpraktijk: HSBC-settlement (“Parket sluit met HSBC grootste schikking ooit van 300 miljoen”, De Tijd)”; baanbrekende beslechting discussie asset vs share-deals in vastgoed projectontwikkeling; gemiddelde inzet van lopende geschillen gedurende de laatste 10 jaar (tot 2017) tussen 150 en 200M aan betwiste belastingen, exclusief aanhorigheden (exclusief HSBC).

Kristof werkt in het Nederlands, Engels en Frans.